Τυρο-φιλίες στην αυλή

Για τους λάτρεις των τυριών ετοιμάσαμε μια ποικιλία από επιλεγμένα - για τη γεύση τους και την ποιότητα τους - προϊόντα.

Τυριά που γίνονται εξαιρετικός μεζές, ή προσφέρουν την ιδιαίτερη γεύση τους σαν συστατικό στα πιάτα μας, βγαλμένα από την παράδοση του τόπου μας, δε μπορούν παρά να κλέψουν τις εντυπώσεις στο τραπέζι ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Σας προσκαλούμε σε ένα διαφορετικό ταξίδι με οδηγό τη γευστική σας απόλαυση.

AVLI farm Malia fresh milk, cheese
homemade cheese
AVLI farm Malia

Το τυροζούλι αντιπροσωπεύει την αυθεντικότητα της κρητικής κουζίνας

tirozouli

Η παραδοσιακή κρητική τυροκομία έχει τις ρίζες της στην μυθολογία. Μη ξεχνάμε την Αμάλθεια, την αίγα που ανέθρεψε τον Κρητογενή Δία και που το κέρας της ακόμη και σήμερα συμβολίζει την αφθονία αγαθών!

Το γάλα των αιγοπροβάτων της Κρήτης επεξεργάζεται σήμερα με παραδοσιακούς τρόπους αλλά σε σύγχρονα πλέον τυροκομεία και δίνει εξαιρετικής ποιότητας τυριά. Εξάλλου τα ζώα του νησιού είναι ελευθέρας βοσκής και γι αυτό το γάλα τους έχει πρόσθετη νοστιμιά.

Το τυροζούλι είναι ένα νόστιμο τυράκι οικιακής παρασκευής, που τώρα πλέον σπάνια το βρίσκεις στο εμπόριο, αλλά συνεχίζει να φτιάχνεται κυρίως στα σπίτια. Εμείς εδώ στο εστιατόριο ΑΥΛΗ προμηθευόμαστε από βοσκούς της περιοχής μας φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και τυροκομούμε καθημερινά με πολύ αγάπη και μεράκι το τυροζουλάκι μας! Το σερβίρουμε με μαριναρισμένες ελιές από τη δική μας παραγωγή και το σπιτικό μας ψωμί που ψήνεται καθημερινά στον ξυλόφουρνό μας.

κατσοχοίρι

Κατσοχοίρι

Το κατσοχοίρι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κρητικά τυριά. Φρέσκο, τοπικό, με απαλή υφή και ελαφρώς ξινή γεύση.

To Κατσοχοίρι φτιάχνεται από την τυρόμαζα που δημιουργείται στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της Γραβιέρας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη φρέσκια Γραβιέρα, ένα μαλακό και ιδιαίτερα γευστικό τυρί, το οποίο αν αφεθεί να ωριμάσει γίνεται Γραβιέρα. Κατά την παρασκευή της Γραβιέρας οι τυροκόμοι μαζεύουν τα κομματάκια - τρίμματα που απομένουν στον ορό, τα ζυμώνουν με το χέρι και τους δίνουν σχήμα μικρού σκαντζόχοιρου. Αυτό το γευστικό και ιδιαίτερο τυρί το λέμε Κατσοχοίρι.

Είναι ιδανικό για σαγανάκι - τηγανισμένο μέχρι να γίνει χρυσαφένιο και τραγανό από έξω, κρεμώδες από μέσα. Στην Αυλή των Μαλίων, το σερβίρουμε με τραγανό αρωματικό πανάρισμα και σπιτική μαρμελάδα που ισορροπεί την αλμύρα με γλυκιά νότα. 

Κρητική Γραβιέρα

local product

Η Κρητική Γραβιέρα είναι το πιο διάσημο τυρί της Κρήτης,

με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Φτιαγμένη αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ή μείγμα με κατσικίσιο (έως 20%), παλαιώνει για τουλάχιστον τρεις μήνες - αλλά οι καλύτερες Γραβιέρες  - όπως αυτή που προμηθευόμαστε για το Αυλή - παλαιώνουν για πάνω από 12 μήνες. Η παλαίωση της δίνει πλούσια, ξηρική γεύση με νότες καρυδιού και καραμέλας, σκληρή υφή και χρυσαφένιο χρώμα. Στην Αυλή των Μαλίων, επιλέγουμε παλαιωμένη Γραβιέρα που σερβίρουμε με τις μαριναρισμένες ελιές μας και φρέσκο κριθαρένιο παξιμάδι, συνοδευόμενη με ελαιόλαδο ή ρίγανη. 

graviera gruyere
tirilogia, cheese plate

Τυριλογία Ελληνικών Τυριών

Η Τυριλογία μας είναι ένα ταξίδι στη γεύση της Ελλάδας: Μανούρι, Χαλούμι, και το δικό μας Τυροζούλι.

Μανούρι: Φρέσκο, λευκό τυρί από τον ορό του γάλατος προβάτου ή κατσίκας, με κρεμώδη υφή και απαλή, ελαφρώς γλυκιά γεύση. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά.
Χαλούμι: Το διάσημο κυπριακό τυρί που έχει γίνει αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα. Με ημίσκληρη υφή και υψηλό σημείο τήξης, είναι ιδανικό για ψήσιμο. Αποκτά χρυσαφένια κρούστα διατηρώντας την ελαστικότητά του.

Η Τυριλογία σερβίρεται με τοματίνια, καρύδια, αποξηραμένα σύκα και σπιτικό γλυκό κουταλιού κίτρο.

Μια σύνθεση γεύσεων που γιορτάζει τη μεσογειακή παράδοση. 

 

Ταλαγάνι

grilled_talagani

Ταλαγάνι

Το Ταλαγάνι είναι παραδοσιακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, με καταγωγή από τη Μεσσηνία.

Λόγω της σύστασής του, όταν ψήνεται στη σχάρα, διατηρεί την έντονη γεμάτη γεύση, τα πλούσια αρώματά του και τις διακριτικές πινελιές δυόσμου που το χαρακτηρίζουν. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι ότι ψήνεται χωρίς να λιώνει, αποκτώντας μαστιχωτή υφή χωρίς να χάνει το σχήμα του. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν εξαιρετικά ευέλικτο στη μαγειρική όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Απολαύστε το στην ΑΥΛΗ μας παρέα με σπιτική μαρμελάδα ντομάτας.

 

 

Γαλένι 

galeni cheese

Γαλένι

Το Γαλένι είναι ένα βραβευμένο κρητικό τυρί κρέμα με μια ιστορία τόσο γοητευτική όσο και η γεύση του.

Φτιαγμένο από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, το Γαλένι ξεχωρίζει για την πλούσια, κρεμώδη υφή του και τη γεύση του που συνδυάζει την απαλότητα του φρέσκου γάλατος με ελαφριές ξινές νότες. Παρά την πλούσια του υφή, είναι εκπληκτικά ελαφρύ με περίπου 12% λιπαρά, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή για όσους αναζητούν γεύση χωρίς ενοχές.

Η γέννηση του Γαλένι ήταν τυχαία. Δημιουργήθηκε κατά λάθος κατά τη διαδικασία παραγωγής άλλων τυριών από την οικογένεια Ζερβού και όταν άρχισε να το προσφέρει ως δώρο στους πελάτες, η ανταπόκριση ήταν τόσο ενθουσιώδης που έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα κρητικά τυροκομικά προϊόντα. Σήμερα, το Γαλένι υπολαμβάνεται με πολλούς τρόπους: απλωμένο σε φρέσκο ψωμί, σε σαλάτες, ως βάση για ορεκτικά, ή απλά μόνο του με λίγο μέλι ή ελαιόλαδο.

 

 

Γαλομυζήθρα

γαλομυζηθρα

 

Γαλομυζήθρα

Μαλακό, κατσικίσιο τυρί, με υφή πυκνού γιαουρτιού και μυρωδιά φρέσκου γάλακτος. Μετατρέπεται σε τυρί με φυσική όξυνση, αφήνοντας το γάλα να "κόψει". Ένα από τα αγαπημένα τυριά της Κρήτης, νόστιμο, απαλό και λίγο ξυνό, με πλούσια γεύση.

 

Μυζήθρα

Homemade_Mizithra

 

Μυζήθρα

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα παραδοσιακά τυριά της Κρήτης.

Είναι ένα λευκό, μαλακό τυρί με αφράτη, λεία, δροσερή υφή και υπόγλυκη, ελαφρώς υφάλμυρη γεύση, με πλούσιο άρωμα αγνού γάλακτος.

Ιδανικό για όσους ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και αλάτι, ενώ ταιριάζει υπέροχα με τις σαλάτες με την ιδιαίτερα ελαφριά και ευχάριστη γεύση της.

Μανούρι

manouri

Μανούρι

Το μανούρι είναι ένα μαλακό, φρέσκο τυρί που παράγεται στην κεντρική και δυτική Ελλάδα. Είναι ένα είδος ανάλατης «μυζήθρας» γνωστό από τα βυζαντινά χρόνια. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα τυριά και παρασκευάζεται με την προσθήκη γάλακτος και κρέμας σε πυτιά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μείγμα και των δύο. Έχει κυλινδρικό σχήμα και αν και μαλακό, είναι αρκετά σφιχτό ώστε να κόβεται σε φέτες. Η γεύση του είναι παρόμοια με αυτή της φέτας, αλλά είναι λιγότερο αλμυρό και πιο κρεμώδες, με ελαφρώς ξινή γεύση. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε πίτες ή γλυκά, καθώς και σε συνδυασμό με μέλι.

 

Χαλούμι

xaloumi

Χαλούμι

Το χαλούμι είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό τυρί με ιστορία που χρονολογείται από αιώνες, πιθανώς από τη βυζαντινή εποχή. Παράγεται από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος (ή αγελαδινού γάλακτος στις σύγχρονες παραλλαγές) και το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η ημίσκληρη, ελαστική υφή του και το εξαιρετικά υψηλό σημείο τήξης του. Αυτό το καθιστά ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα ή στο τηγάνι. Όταν θερμαίνεται, αναπτύσσει μια χρυσή, τραγανή κρούστα στο εξωτερικό, ενώ παραμένει μαλακό και κρεμώδες στο εσωτερικό, χωρίς να λιώνει. Η γεύση του είναι ελαφρώς αλμυρή με νότες γάλακτος, και η χαρακτηριστική υφή του προέρχεται από την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής που περιλαμβάνει το βράσιμο του τυριού σε ορό γάλακτος.

Το 2021, το χαλούμι έλαβε την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την κυπριακή προέλευση και παράδοση του.

Σήμερα, είναι αγαπητό σε όλη τη Μεσόγειο.

 

 

Φέτα

feta

Φέτα

Η Φέτα είναι το πιο διάσημο Ελληνικό τυρί, η “πριγκήπισσα των τυριών”. Παράγεται σε πολλές περιοχές της χώρας με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, σε τετράγωνα ή τρίγωνα καλούπια, μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή λαμαρινένια δοχεία γεμισμένα με άλμη.

Σερβίρεται σε φέτες, εξ ου και το όνομά της. Είναι ένα λευκό, αλμυρό τυρί με έντονη και φρέσκια γεύση. Καταναλώνεται σκέτη ή με λαδορίγανη και ταιριάζει απόλυτα με τη ντομάτα, τις ελιές και το ελαιόλαδο γι’ αυτό και θα τη βρείτε πάντα στη χωριάτικη σαλάτα!

 

 

 

Φέτα Σελλιανή

local cheese

Φέτα Σελλιανή

Η Κρήτη έχει παράδοση στην παραγωγή τυριού, και η Σελλιανή φέτα είναι μια από τις πρωταγωνίστριες στην Κρητική τυροκομία.

Ένα ιδιαίτερα μαλακό τυρί, πλούσιο σε άρωμα και γεύση. Η πρώτη ύλη της φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται και συλλέγεται καθημερινά από κτηνοτρόφους του νόμου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα από το χωριό Σέλλι. Ωριμάζει για δύο μήνες τουλάχιστον προτού έρθει στο τραπέζι σας και είναι γνωστή για τη νοστιμιά της, τη διατροφική της αξία και την ποιότητα της. Μπορεί να συνοδεύσει πληθώρα φαγητών και συνδυάζεται τέλεια σε σνακ και σε σαλάτες!

 

 

 

 

Καπνιστό τυρί Μετσοβόνε

metsoωone

Καπνιστό τυρί Μετσοβόνε

Το Μετσοβόνε είναι ένα σκληρό ή ημίσκληρο καπνιστό τυρί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το Μέτσοβο της Ηπείρου, που παράγεται από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αυτού με πρόβειο ή κατσικίσιο. Φτιάχνεται στο Μέτσοβο (ορεινή περιοχή) πάνω από 50 χρόνια τώρα από ντόπιο γάλα.

Τοποθετείται σε κυλινδρικά καλούπια που με τη σειρά τους τοποθετούνται σε κρύο νερό ώστε να γίνει το τυρί πιο συμπαγές. Αφού στεγνώσει αρχίζει η διαδικασία της ωρίμανσης για τουλάχιστον τρεις μήνες. Στο τελικό στάδιο καπνίζεται για σχεδόν δυο μέρες.

Έχει πηκτή υφή και ελαφρώς κίτρινο περίβλημα. Πλούσια γεύση, ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη με επίγευση αποξηραμένων φρούτων. Είναι απολαυστικό είτε ωμό είτε μαγειρεμένο.

 

 

 

 

 

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: English

Γευστικές Εμπειρίες