05/01/2019

Τα Μάλια

Τα Μάλια είναι κωμόπολη του νομού Ηρακλείου. Είναι ονομαστά για τα κηπευτικά προϊόντα τους, τους γραφικούς ανεμόμυλους τους, τον υδροβιότοπο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα  και για τις καθαρές παραλίες με τα καταγάλανα νερά.
Ακόμα για το Μινωικό ανάκτορο του βασιλιά Σαρπηδόνα, γιο του Δία και της Ευρώπης, ένα από τα τρία μεγαλύτερα ανάκτορα στην Κρήτη.

Σήμερα αποτελούν ένα κοσμοπολίτικο, τουριστικό κέντρο με θαυμάσια ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και καταστήματα τουριστικών ειδών.
Κύριες ασχολίες είναι τα τουριστικά επαγγέλματα  και η καλλιέργεια κηπευτικών.

Η πόλη των Μαλίων, συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό.
Τις δύο αυτές διαφορετικές πτυχές της πόλης διαχωρίζει ο κεντρικός δρόμος, νότια του οποίου βρίσκεται το παλιό χωριό με τα γραφικά του σοκάκια που διατηρεί τους παραδοσιακούς ρυθμούς και  βόρεια, το νέο κομμάτι της πόλης, όπου κάποιος μπορεί να διασκεδάσει σε bar, club, cafe και εστιατόρια.

Ο επισκέπτης, περιπλανώμενος στα σοκάκια του παλιού χωριού, θα μπορέσει να θαυμάσει παραδοσιακά κτίρια (προσφάτως αναπαλαιωμένα με την βοήθεια των εθελοντών Sarpidonistas και των κατοίκων του χωριού), εκκλησίες (μερικές από τις οποίες ανάγονται στην Ενετοκρατία) και να επισκεφτεί  παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια που φημίζονται για την ποιότητα που προσφέρουν ανάγοντας τα Μάλια ως έναν από τους ποιοτικότερους γαστρονομικούς προορισμούς της περιοχής.

Κλείσιμο Παραθύρου
Άποψη της "κρύπτης των πεσσών" στη δυτική πτέρυγα του ανακτόρου των Μαλίων
© Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
© ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΑΛΙΑ

ΑΦΕΝΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

English