fbpx

Τυρο-φιλίες στην αυλή

Also available in: Αγγλικα

Για τους λάτρεις των τυριών ετοιμάσαμε μια ποικιλία από επιλεγμένα - για την γεύση τους και την ποιότητα τους - προϊόντα. Τυριά που γίνονται εξαιρετικός μεζές, βγαλμένα από την παράδοση του τόπου μας, δε μπορούν παρά να κλέψουν τις εντυπώσεις στο τραπέζι ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Σας προσκαλούμε σε ένα διαφορετικό ταξίδι με οδηγό τη γευστική σας απόλαυση.

Τυροζούλι

 

Τυροζούλι

Είναι ένα νόστιμο τυράκι οικιακής παρασκευής, που τώρα πλέον σπάνια το βρίσκεις στο εμπόριο, αλλά συνεχίζει να φτιάχνεται κυρίως στα σπίτια. Εμείς εδώ στο εστιατόριο ΑΥΛΗ προμηθευόμαστε από βοσκούς της περιοχής μας φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και τυροκομούμε καθημερινά με πολύ αγάπη και μεράκι το τυροζουλάκι μας! Τρώγεται φρέσκο (χλωρό) είτε λίγο ωριμασμένο.

 

Ζεστόπηχτο φρέσκο τυράκι

Ζεστόπηχτο φρέσκο τυράκι της στιγμής

Ένα ολόφρεσκο σπιτικό τυρί με τον πρώτο λόγο να τον έχει ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του. Από φρέσκο-αρμεγμένο γάλα που το παίρνουμε από ντόπιους κτηνοτρόφους, το παστεριώνουμε, το πήζουμε και το στραγγίζουμε με τον παραδοσιακό σπιτικό τρόπο. Σας το προσφέρουμε ολόφρεσκο και πεντανόστιμο να το απολαύσετε όπως θα το έφτιαχνε η γιαγιά σας στο χωριό!

 

Χαλούμι

Χαλούμι

Το Χαλούμι είναι ένα τυρί που παραδοσιακά φτιάχνεται στην Κύπρο - από την αρχαιότητα - με φρέσκο, ολόπαχο πρόβειο, κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο γάλα, από ντόπια ζώα.

Φύλλα μέντας τοποθετούνται μεταξύ των στρώσεων του τυριού, επιτρέποντας στη μέντα να δώσει το τυπικό άρωμά της στο τελικό προϊόν.

Υπάρχουν δύο τύποι Χαλουμιού - το φρέσκο και το ωριμασμένο. Το πρώτο είναι ελαστικό και λίγο σκληρό, ελαφρώς κιτρινωπό, έχει αλμυρή γεύση και άρωμα μέντας και φρέσκου γάλακτος. Το Χαλούμι ωριμάζει για τουλάχιστον 40 ημέρες σε αλμυρό τυρόγαλο και γίνεται πιο σκληρό. Έχει παρόμοια γεύση και άρωμα με το φρέσκο αλλά είναι ελαφρά πιο πικρό και αλμυρό. Υπάρχει και ένας τρίτος τύπος φρέσκου Χαλουμιού που μοιάζει με το δικό μας ζεστόπηκτο φρέσκο τυράκι. Μαλακό, ζεστό και αφράτο, φτιαγμένο στη στιγμή.

Το Χαλούμι δε χάνει το σχήμα του στις υψηλές θερμοκρασίες και έτσι συχνά τηγανίζεται, ψήνεται στη σχάρα ή στο φούρνο. Είναι το ίδιο απολαυστικό αυτούσιο ή ως συστατικό γεύματος ή σαλάτας.

 

 

Ταλαγάνι

Ταλαγάνι

Το Ταλαγάνι είναι παραδοσιακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, με καταγωγή από τη Μεσσηνία.

Λόγω της σύστασής του, όταν ψήνεται στη σχάρα, διατηρεί την έντονη γεμάτη γεύση, τα πλούσια αρώματά του και τις διακριτικές πινελιές δυόσμου που το χαρακτηρίζουν. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι ότι ψήνεται χωρίς να λιώνει, αποκτώντας μαστιχωτή υφή χωρίς να χάνει το σχήμα του. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν εξαιρετικά ευέλικτο στην μαγειρική όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Απολαύστε το στην ΑΥΛΗ μας παρέα με σπιτική, πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας.

 

 

Μανούρι

Μανούρι

Το Μανούρι είναι ένα μαλακό, φρέσκο τυρί που φτιάχνεται στην κεντρική και δυτική Ελλάδα. Είναι ένα είδος ανάλατης Μυζήθρας γνωστό από τα Βυζαντινά χρόνια ακόμα. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα τυριά και παρασκευάζεται με την προσθήκη γάλακτος και κρέμας σε πυτιά από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγμα τους.

Θα το δείτε σε κυλινδρικό σχήμα και αν και μαλακό είναι στιβαρό αρκετά ώστε να κοπεί φέτες. Η γεύση του είναι παρόμοια με της Φέτας αλλά είναι λιγότερο αλμυρό και πιο κρεμώδες, με ελαφρά ξυνό άρωμα. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε πίτες ή γλυκά καθώς και με μέλι.

 

 

Φέτα

Φέτα

Η Φέτα είναι το πιο διάσημο Ελληνικό τυρί, η “πριγκήπισσα των τυριών”. Παράγεται σε πολλές περιοχές της χώρας με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, σε τετράγωνα ή τρίγωνα καλούπια, μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή λαμαρινένια δοχεία γεμισμένα με άλμη..

Σερβίρεται σε φέτες, εξ ου και το όνομά της. Είναι ένα λευκό, αλμυρό τυρί με έντονη και φρέσκια γεύση. Καταναλώνεται σκέτη ή με λαδορίγανη και ταιριάζει απόλυτα με τη ντομάτα, τις ελιές και το ελαιόλαδο γι’ αυτό και θα τη βρείτε πάντα στην χωριάτικη σαλάτα!

 

 

 

Φέτα Σελλιανή

Φέτα Σελλιανή

Η Κρήτη έχει παράδοση στην παραγωγή τυριού, και η Σελλιανή φέτα είναι μια από τις πρωταγωνίστριες στην Κρητική τυροκομία.

Ένα ιδιαίτερα μαλακό τυρί, πλούσιο σε άρωμα και γεύση. Η πρώτη ύλη της φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται και συλλέγεται καθημερινά από κτηνοτρόφους του νόμου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα από το χωριό Σέλλι. Ωριμάζει για δύο μήνες τουλάχιστον προτού έρθει στο τραπέζι σας και είναι γνωστή για τη νοστιμιά της, τη διατροφική της αξία και την ποιότητα της. Μπορεί να συνοδεύσει πληθώρα φαγητών και συνδυάζεται τέλεια σε σνακ και σε σαλάτες!

 

 

 

 

Καπνιστό τυρί Μετσοβόνε

Καπνιστό τυρί Μετσοβόνε

Το Μετσοβόνε είναι ένα σκληρό ή ημίσκληρο καπνιστό τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αυτού με πρόβειο ή κατσικίσιο. Φτιάχνεται στο Μέτσοβο (ορεινή περιοχή) πάνω από 50 χρόνια τώρα από ντόπιο γάλα.

Τοποθετείται σε κυλινδρικά καλούπια που με τη σειρά τους τοποθετούνται σε κρύο νερό ώστε να γίνει το τυρί πιο συμπαγές. Αφού στεγνώσει αρχίζει η διαδικασία της ωρίμανσης για τουλάχιστον τρεις μήνες. Στο τελικό στάδιο καπνίζεται για σχεδόν δυο μέρες.

Έχει πηκτή υφή και ελαφρώς κίτρινο περίβλημα. Πλούσια γεύση, ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη με επίγευση αποξηραμένων φρούτων. Είναι απολαυστικό είτε ωμό είτε μαγειρεμένο.

 

 

 

 

 

Γραβιέρα Κρήτης

Γραβιέρα Κρήτης

local product

Φημισμένο προϊόν που προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής σε ορεινές πλαγιές πλούσιες σε αρωματικά φυτά και χόρτα. Η Κρητική γραβιέρα είναι ένα από τα τρία είδη τυριών της Κρήτης διεθνούς εμβέλειας, ενταγμένο στον χαρακτηρισμό Π. Ο. Π (Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης).

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, είναι ανοιχτού κίτρινου χρώματος με διάσπαρτες οπές και ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Το ποσό πικάντικη η γλυκιά είναι μια Γραβιέρα εξαρτάται από την ωρίμανση της. Η σταθερά άριστη ποιότητα της Γραβιέρας Ζαρού, ωρίμανσης τουλάχιστον 6 μηνών που χρησιμοποιούμε, αποτυπώνεται στην ευχάριστη γεύση της καθώς και στο άρωμα του αγνού γάλακτος που αναδύει. Παντρεύεται εξαίσια με τα κρασιά μας, το κρητικό παξιμάδι και καλή παρέα!

 

 

 

 

 

 

 


Δείτε το αντίστοιχο μενού

 

Also available in: Αγγλικα

Scroll Up