Τυρο-φιλίες στην αυλή

Για τους λάτρεις των τυριών ετοιμάσαμε μια ποικιλία από επιλεγμένα - για την γεύση τους και την ποιότητα τους - προϊόντα. Τυριά που γίνονται εξαιρετικός μεζές, ή προσφέρουν την ιδιαίτερη γεύση τους σαν συστατικό στα πιάτα μας, βγαλμένα από την παράδοση του τόπου μας, δε μπορούν παρά να κλέψουν τις εντυπώσεις στο τραπέζι ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Σας προσκαλούμε σε ένα διαφορετικό ταξίδι με οδηγό τη γευστική σας απόλαυση.

Τυροζούλι

 

Τυροζούλι

Είναι ένα νόστιμο τυράκι οικιακής παρασκευής, που τώρα πλέον σπάνια το βρίσκεις στο εμπόριο, αλλά συνεχίζει να φτιάχνεται κυρίως στα σπίτια. Εμείς εδώ στο εστιατόριο ΑΥΛΗ προμηθευόμαστε από βοσκούς της περιοχής μας φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και τυροκομούμε καθημερινά με πολύ αγάπη και μεράκι το τυροζουλάκι μας! Τρώγεται φρέσκο (χλωρό) είτε λίγο ωριμασμένο.

 

Τουλουμοτύρι

 

Τουλουμοτύρι

Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και έχει ξεχωριστή, έντονη και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Παίρνει το όνομα του από το γεγονός ότι ωριμάζει μέσα σε τουλούμια, δηλαδή αναποδογυρισμένες προβιές ζώων, που χρησιμοποιούνται μετά από μια συγκεκριμένη διαδικασία απολύμανσης και συντήρησης. Κάποτε αυτός ήταν και ο τρόπος συντήρησης και ωρίμανσης μέσα σε σπηλιές καθώς δεν υπήρχαν ψυγεία.

 

Κατσοχοίρι

 

Κατσοχοίρι

To Κατσοχοίρι φτιάχνεται από την τυρόμαζα που δημιουργείται στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της Γραβιέρας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη φρέσκια Γραβιέρα, ένα μαλακό και ιδιαίτερα γευστικό τυρί, το οποίο αν αφεθεί να ωριμάσει γίνεται Γραβιέρα. Κατά την παρασκευή της Γραβιέρας οι τυροκόμοι μαζεύουν τα κομματάκια - τρίμματα που απομένουν στον ορό, τα ζυμώνουν με το χέρι και τους δίνουν σχήμα μικρού σκαντζόχοιρου. Αυτό το γευστικό και ιδιαίτερο τυρί το λέμε Κατσοχοίρι.

 

Γαλομυζήθρα

 

Γαλομυζήθρα

Μαλακό, κατσικίσιο τυρί, με υφή πυκνού γιαουρτιού και μυρωδιά φρέσκου γάλακτος. Μετατρέπεται σε τυρί με φυσική όξυνση, αφήνοντας το γάλα να "κόψει". Ένα από τα αγαπημένα τυριά της Κρήτης, νόστιμο, απαλό και λίγο ξυνό, με πλούσια γεύση.

 

Μυζήθρα

 

Μυζήθρα

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα παραδοσιακά τυριά της Κρήτης.

Είναι ένα λευκό, μαλακό τυρί με αφράτη, λεία, δροσερή υφή και υπόγλυκη, ελαφρώς υφάλμυρη γεύση, με πλούσιο άρωμα αγνού γάλακτος.

Ιδανικό για όσους ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και αλάτι, ενώ ταιριάζει υπέροχα με τις σαλάτες με την ιδιαίτερα ελαφριά και ευχάριστη γεύση της.

Ταλαγάνι

Ταλαγάνι

Το Ταλαγάνι είναι παραδοσιακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, με καταγωγή από τη Μεσσηνία.

Λόγω της σύστασής του, όταν ψήνεται στη σχάρα, διατηρεί την έντονη γεμάτη γεύση, τα πλούσια αρώματά του και τις διακριτικές πινελιές δυόσμου που το χαρακτηρίζουν. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι ότι ψήνεται χωρίς να λιώνει, αποκτώντας μαστιχωτή υφή χωρίς να χάνει το σχήμα του. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν εξαιρετικά ευέλικτο στην μαγειρική όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Απολαύστε το στην ΑΥΛΗ μας παρέα με σπιτική, πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας.

 

 

Φέτα

Φέτα

Η Φέτα είναι το πιο διάσημο Ελληνικό τυρί, η “πριγκήπισσα των τυριών”. Παράγεται σε πολλές περιοχές της χώρας με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, σε τετράγωνα ή τρίγωνα καλούπια, μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή λαμαρινένια δοχεία γεμισμένα με άλμη..

Σερβίρεται σε φέτες, εξ ου και το όνομά της. Είναι ένα λευκό, αλμυρό τυρί με έντονη και φρέσκια γεύση. Καταναλώνεται σκέτη ή με λαδορίγανη και ταιριάζει απόλυτα με τη ντομάτα, τις ελιές και το ελαιόλαδο γι’ αυτό και θα τη βρείτε πάντα στην χωριάτικη σαλάτα!

 

 

 

Φέτα Σελλιανή

Φέτα Σελλιανή

Η Κρήτη έχει παράδοση στην παραγωγή τυριού, και η Σελλιανή φέτα είναι μια από τις πρωταγωνίστριες στην Κρητική τυροκομία.

Ένα ιδιαίτερα μαλακό τυρί, πλούσιο σε άρωμα και γεύση. Η πρώτη ύλη της φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται και συλλέγεται καθημερινά από κτηνοτρόφους του νόμου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα από το χωριό Σέλλι. Ωριμάζει για δύο μήνες τουλάχιστον προτού έρθει στο τραπέζι σας και είναι γνωστή για τη νοστιμιά της, τη διατροφική της αξία και την ποιότητα της. Μπορεί να συνοδεύσει πληθώρα φαγητών και συνδυάζεται τέλεια σε σνακ και σε σαλάτες!

 

 

 

 

Καπνιστό τυρί Μετσοβόνε

Καπνιστό τυρί Μετσοβόνε

Το Μετσοβόνε είναι ένα σκληρό ή ημίσκληρο καπνιστό τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αυτού με πρόβειο ή κατσικίσιο. Φτιάχνεται στο Μέτσοβο (ορεινή περιοχή) πάνω από 50 χρόνια τώρα από ντόπιο γάλα.

Τοποθετείται σε κυλινδρικά καλούπια που με τη σειρά τους τοποθετούνται σε κρύο νερό ώστε να γίνει το τυρί πιο συμπαγές. Αφού στεγνώσει αρχίζει η διαδικασία της ωρίμανσης για τουλάχιστον τρεις μήνες. Στο τελικό στάδιο καπνίζεται για σχεδόν δυο μέρες.

Έχει πηκτή υφή και ελαφρώς κίτρινο περίβλημα. Πλούσια γεύση, ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη με επίγευση αποξηραμένων φρούτων. Είναι απολαυστικό είτε ωμό είτε μαγειρεμένο.

 

 

 

 

 

Γραβιέρα Κρήτης

Γραβιέρα Κρήτης

local product

Φημισμένο προϊόν που προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής σε ορεινές πλαγιές πλούσιες σε αρωματικά φυτά και χόρτα. Η Κρητική γραβιέρα είναι ένα από τα τρία είδη τυριών της Κρήτης διεθνούς εμβέλειας, ενταγμένο στον χαρακτηρισμό Π. Ο. Π (Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης).

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, είναι ανοιχτού κίτρινου χρώματος με διάσπαρτες οπές και ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Το ποσό πικάντικη η γλυκιά είναι μια Γραβιέρα εξαρτάται από την ωρίμανση της. Η σταθερά άριστη ποιότητα της Γραβιέρας Ζαρού, ωρίμανσης τουλάχιστον 12 μηνών που χρησιμοποιούμε, αποτυπώνεται στην ευχάριστη γεύση της καθώς και στο άρωμα του αγνού γάλακτος που αναδύει. Παντρεύεται εξαίσια με τα κρασιά μας, το κρητικό παξιμάδι και καλή παρέα!