Μαρουβάς: Το παλαιωμένο κρασί - θησαυρός της Κρήτης
Ένα κρυμμένο διαμάντι που είμαστε ενθουσιασμένοι να φιλοξενούμε στο κελάρι μας είναι ο Μαρουβάς,
ένα παραδοσιακό κρητικό κρασί τόσο πλούσιο σε ιστορία
όσο και σε γεύση.
Ένα κρυμμένο διαμάντι που είμαστε ενθουσιασμένοι να φιλοξενούμε στο κελάρι μας είναι ο Μαρουβάς,
ένα παραδοσιακό κρητικό κρασί τόσο πλούσιο σε ιστορία
όσο και σε γεύση.
Το Ξυνιστέρι είναι μια αυθεντική λευκή ποικιλία σταφυλιού που αποτελεί το κόσμημα της Kυπριακής αμπελουργίας. Καλλιεργείται αποκλειστικά στην Κύπρο για περισσότερα από 5.000 χρόνια, με κύρια περιοχή παραγωγής την ΠΓΕ Πάφος στις νοτιοδυτικές πλαγιές των Τροόδων. Η ποικιλία αυτή, που καλλιεργείται σε franc de pied (δηλαδή σε αυτόριζα φυτά χωρίς εμβολιασμό), αποτελεί μια από τις…
Το Gewürztraminer είναι μια εξαιρετική λευκή ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με καταγωγή από την Αλσατία της Γαλλίας. Στην Ελλάδα, η ποικιλία αυτή έχει βρει ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας σε ορεινές περιοχές με κρύο κλίμα, όπως στα Μετέωρα της Θεσσαλίας, όπου το οινοποιείο Θεόπετρα - Τσιλίλης παράγει το εκλεκτό κρασί "Άγονη γραμμή".…
Οι ετικέτες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) όσο και οι ετικέτες Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάδειξη της αυθεντικότητας και της ποιότητας των ελληνικών κρασιών. Ας εντρυφήσουμε στον περίπλοκο κόσμο των ελληνικών οινοπαραγωγικών περιοχών, με ιδιαίτερη έμφαση στα μαγευτικά κρασιά της Κρήτης.
Τα κρητικά κρασιά έχουν καταξιωθεί στη παγκόσμια σκηνή, προσελκύοντας τόσο τους γνωρίμους του κρασιού όσο και τους ταξιδιώτες που αναζητούν μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Βυθισμένη στην ιστορία και την παράδοση, η Κρήτη παράγει κρασί για πάνω από 4.000 χρόνια, κάνοντάς την μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές στον κόσμο. Το κρητικό τοπίο, με τον ανώμαλο έδαφος,…
Το Σταυρωτό είναι μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Κρήτης. Ειδικότερα, η ποικιλία αυτή συναντάται στις περιοχές γύρω από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, και παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστή όσο κάποιες άλλες ελληνικές ποικιλίες, προσφέρει κρασιά με μοναδικά χαρακτηριστικά και υψηλή ποιότητα. Χαρακτηριστικά της Ποικιλίας Το Σταυρωτό έχει αναγνωρίσιμα…
Το Σκιαδόπουλο είναι μια ενδημική ποικιλία ερυθρού σταφυλιού που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Κορινθίας, στην Πελοπόννησο, και σε μικρότερες ποσότητες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστή, η ποικιλία αυτή έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και συμβάλλει στην ποικιλία των ελληνικών κρασιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά της Ποικιλίας Η ποικιλία Σκιαδόπουλο προτιμά…
Το Σαββατιανό είναι μια από τις πιο διαδεδομένες λευκές ποικιλίες σταφυλιού στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη παρουσία στην περιοχή της Αττικής και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η ποικιλία αυτή είναι γνωστή για τα χαρακτηριστικά της κρασιά που συνδυάζουν φρεσκάδα, απλότητα και μια ευχάριστη γευστική εμπειρία. Χαρακτηριστικά της Ποικιλίας Το Σαββατιανό είναι μια ποικιλία που…
Η Ρομπόλα είναι μια εξαιρετική λευκή ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται κυρίως στην Κεφαλονιά, ένα από τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου. Η ποικιλία αυτή έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική οινοποιία και είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα χαρακτηριστικά της κρασιά που συνδυάζουν φρεσκάδα, ζωντάνια και πολυπλοκότητα. Χαρακτηριστικά της Ποικιλίας Η…
Η Παύλος είναι μια σχετικά λιγότερο γνωστή αλλά ενδιαφέρουσα ποικιλία ερυθρού σταφυλιού που καλλιεργείται σε περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία. Ενώ δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, η ποικιλία αυτή έχει την ικανότητα να παράγει κρασιά με μοναδικά χαρακτηριστικά, ενισχύοντας τη ποικιλία της ελληνικής οινοποιίας. Χαρακτηριστικά της Ποικιλίας Η ποικιλία Παύλος αναπτύσσεται καλύτερα σε περιοχές με…
Το Ξινόμαυρο είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και σημαντικές ποικιλίες ερυθρού σταφυλιού της Ελλάδας, ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη ποικιλία στην περιοχή της Νάουσας και είναι γνωστή για τα πλούσια και σύνθετα κρασιά που παράγει, τα οποία έχουν κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση. Χαρακτηριστικά της Ποικιλίας Το Ξινόμαυρο είναι μια ποικιλία που ευδοκιμεί…
Η Νεγκόσκα είναι μια ποικιλία ερυθρού σταφυλιού που καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με ιδιαίτερη παρουσία στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δράμας. Παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστή όσο άλλες ελληνικές ποικιλίες, η Νεγκόσκα κερδίζει σταδιακά αναγνώριση για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και την ποιότητα των κρασιών που παράγονται από αυτήν. Χαρακτηριστικά της…