Σαν Μιχάλη – Γραβιέρα Π.Ο.Π. Σύρου

Το Σαν Μιχάλη είναι παραδοσιακό ελληνικό, σκληρό και κίτρινο τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, που παράγεται στη Σύρο εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το τυρί τυροκομήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του ’70 από την συνεταιριστική τυροκομική μονάδα ΒΙΟΣΥΡ. Η ονομασία του τυριού προέρχεται από ένα βουνό στα βόρεια του νησιού όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό Σαν Μιχάλης. Παράγονται συνολικά 46 τόνοι τυριού ετησίως μόνο με γάλα από τις λίγες αγελάδες του νησιού και μόνο σε 2 τυροκομεία σε ολόκληρο τον κόσμο που βρίσκονται στο νησί.

Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα τυριά της χώρας και ένα από τα πιο σπάνια τυριά παγκοσμίως. Έχει αναγνωριστεί από το 1994 ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.)

Έχει κυλινδρικό σχήμα και σκληρή υφή, μέγιστη υγρασία 40% κατά βάρος, χρυσαφένιο κίτρινο χρώμα και συμπαγή μάζα με ακανόνιστες οπές, ενώ κατά το κόψιμο θρυμματίζεται όπως η παρμεζάνα. Η γεύση του είναι αλμυρή και πικάντικη. Στη μύτη θα νιώσεις αρώματα φουντουκιού, ξηρών καρπών ή φρυγανισμένου ψωμιού.

Τρώγεται αυτούσιο με ψωμί ή φρούτα, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλές συνταγές μαγειρικής, όπου η συνταγή ζητάει ένα σκληρό τυρί με έντονη γεύση. Συνδυάζεται με λευκά κι ελαφρά κόκκινα κρασιά.

Χοιρινή σπαλομπριζόλα γεμιστή

Χοιρινή σπαλομπριζόλα γεμιστή

€12

(500 γρ.)
Ελαφρώς μαριναρισμένη σε ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά, γεμισμένη με τυρί Σαν Μιχάλη (Π.Ο.Π. γραβιέρα Σύρου) και αποξηραμένα σύκα μουλιασμένα σε μπράντυ Μεταξά.