το Απάκι

Το Απάκι είναι ένα ιδιαίτερα νόστιμο Κρητικό αλλαντικό

φτιαγμένο με μεράκι και ξεχωριστό τρόπο.

Κάποια τρόφιμα δίχως αμφιβολία έχουν την δική τους γοητεία και κλέβουν την παράσταση καθώς παρασκευάζονται με έναν μοναδικό τρόπο!

Ένα από τα πιο αγαπητά αλλαντικά, το κρητικό απάκι, έχει κερδίσει πολλούς θαυμαστές με το άρωμα, τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση του και τη νοστιμιά του. Είναι φυσικό προϊόν, παραδοσιακό, και δεν περιέχει κανένα συντηρητικό. Οφείλει την ξεχωριστή γεύση του στην καλή πρώτη ύλη, το ποιοτικό ξίδι και τα υπέροχα αρωματικά βότανα της κρητικής γης, ενώ στον τρόπο παρασκευής του κρύβονται αιώνες τεχνογνωσίας στη συντήρηση του κρέατος καθώς φανερώνεται η ανάγκη των ανθρώπων να συντηρήσουν το κρέας την εποχή που δεν υπήρχαν τα ψυγεία.

Το απάκι μας, παρασκευάζεται από χοιρινό μπούτι ή λαιμό. Το αλατοπιπερώνουμε, το πασπαλίζουμε με κύμινο, φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι και το μαρινάρουμε για 24 ώρες σε ξύδι από καλό κρασί. Στη συνέχεια απλώνεται σε ειδικό χώρο (καπνιστήριο) όπου καπνίζεται αργά με κλαδιά από ελιά, κυπαρίσσι, πορτοκαλιά κ.ά. και φυσικά με αρωματικά φυτά, που του δίνουν μοναδική γεύση.

Το απάκι είναι καθαρό χοιρινό κρέας χωρίς λίπος, οπότε σε σωστή ποσότητα αποτελεί μια καλή διατροφική επιλογή.

 

 


Απολαύστε το στο τραπέζι σας!